Wat is een medicijnverslaving
Een medicijnverslaving wordt ook wel een verslaving aan benzo’s genoemd. Benzo’s zijn reguliere medicijnen met een verdovende werking. Deze horen tot de licht verdovende middelen, die voornamelijk voor de behandeling van psychoses wordt gebruikt. De verslavende medicijnen worden in twee groepen verdeeld: de opiaten zoals morfine en de benzodiazepinen zoals diazepam.
Wat doet het
De medicatie wordt voorgeschreven tegen slapeloosheid, spanningen en om angsten te verminderen. Ze remmen de werking van het centrale zenuwstelsel, hebben een spierontspannend effect en een verdovende werking. Door het effect van deze middelen op de hersenen kunnen ze een zeer verslavend effect hebben. Elke benzo heeft zijn eigen mate van verslaving.
Kenmerken van medicijnverslaving
Wanneer er een langere tijd sprake is van hoge dosering medicijnen kunnen er veranderingen optreden in het gedrag van je naaste. Dit gedrag kan grote gevolgen hebben op het sociale leven, zowel in de relatie met iemand anders als wel op het werk. Ook kunnen er veranderingen in het uiterlijk ontstaan. Door de gewenning aan de medicijnen komen de klachten en heeft iemand een hogere dosis nodig.
In 80% van de gevallen is de medicijnverslaving niet de ‘favoriete’ drug, vaak is er een combinatie te zien met het gebruik van opiaten zoals heroïne.
Symptomen van een medicijnverslaving
Overprikkeling door geluid
Gedachten om te stoppen maken angstig
Gevolgen van een medicijnverslaving
Problemen met het geheugen
Verlaging van de hoeveelheid testosteron